BLOG / Webex Hayatımızda Neleri Değiştiriyor?

Cisco Webex Cloud Çözümü

Son günlerde insanların lokasyondan bağımsız iletişim kurmaları çok önemli bir hal aldı. Aynı şekilde video konferans sistemleri bu günlerde hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Bu sistemleri kullanırken aradığımız temel özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler tabii ki basitlik, güvenli olması ve hızlı iletişimi sağlıyor olması. İşte bu yazımda, Cisco’nun cloud tabanlı video konferans çözümü olan Webex Cloud çözümünden bahsedeceğim.

Webex cloud çözümüne genel bakışın yanında meeting center uygulamasından da bahsedeceğim. Meeting center ile beraber daha farklı özelliklere sahip olan event center ve training center gibi daha farklı hizmetler sunan uygulamalar da bulunmaktadır. Tüm bu uygulamalar tek bir platformdan yönetildiği gibi, farklı lisanslama modeline de sahiptir. Bu yazıda daha çok meeting center üzerinde duracağım.

Cisco WebexControl Hub

Webex Control Hub tüm altyapıyı yönettiğimiz web tabanlı bulut mimarisinde çalışan yönetim ve analitik platformudur. Bu merkezi yönetim platformundan kullanıcılar ve cihazlar basit bir şekilde yönetildiği gibi Webex Hybrid Servisleri de yönetilebilmektedir. Tüm cihazların OS işlemleri de bu arayüz üzerinden basit bir şekilde yönetilebilmektedir. 


Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi ana ekranda ilk etaptaki tüm detaylar bulunmaktadır.Servislerin durumu ve kullanıcı sayıları gibi önemli durum bilgileri ana ekranda görüntülenmektedir.

Kullanıcı, Kimlik ve Erişim Denetlemesi

Kullanıcı yönetimi

Kimlik ve Erişim Yönetimi hizmeti, Cisco Webex platformu için güvenlik korumasının temel direklerinden birini sağlar. Kullanıcıları hizmete ve uygun alanlara sağlama,kimlik doğrulama ve yetkilendirme yeteneği, Webex platformu tarafından kullanılan endüstri lideri güvenlik modelinin temelini oluşturur. Yalnızca başarılı bir şekilde kimlik doğrulaması yapan ve bir alana veya toplantıya katılma yetkisine sahip olan kullanıcılara, o alandaki içeriği şifrelemek veya şifresini çözmek için Anahtar Yönetim Hizmeti (KMS) tarafından sağlanan benzersiz anahtarlar verilir.

Webex ControlHub, kullanıcının uygulamaları kullanmasını kolaylaştırır. Kullanıcı oluşturma,güncelleme ve silme işlemi manuel olarak, (CSV) yüklemesi veya Active Directory senkronizasyon aracı ile kolayca yapılabilmektedir. Daha önce ücretsiz olarak verilen webex teams servisini bu ücretli platform üzerinden yönetmek ve bu kullanıcıları lisansı ortama taşımakta oldukça kolaydır. Kullanıcıların veya cihazların yetkilendirmesi bu ara yüz üzerinden çok basitçe sağlanmaktadır.

Otomatik Lisans Atama

Otomatik lisans atamasıyla, Webex Control Hub'a eklenen kullanıcılar atanan hizmetlerini otomatik olarak kullanmaya başlayabilir. Platform yöneticisi, gerek manuel gerekse active directory entegrasyonu ile eklenen (daha sonra detayları verilecek) kullanıcılara atayacağı servis haklarını şablon (template) olarak hazırlayabilir.

Rol Tabanlı Erişim Kontrolü

Cisco Webex Kontrol Hub, sistem yöneticileri için farklı düzeylerde yönetici erişimi ayarlanabilmesi için role dayalı erişim sağlar.

Single Sign-on 

Webex Control Hub ile Cisco Webex'e erişmek için BT onaylı şifrelerini girmelerini sağlamak amaçlı kullanıcıları için Single Sign-on özelliği kullanılabilmektedir. Güvenlik Onayı Biçimlendirme Dili (SAML) v2 Federasyonu kullanarak SSO entegrasyonu, Microsoft Active Directory Federasyon Hizmetleri (ADFS) veya Azure Active Directory (Azure AD) veya diğer endüstri lideri kimlik sağlayıcılarıyla yapılabilmektedir.

Kullanıcı platforma eklendikten sonra Cisco Webex platformunda kimlik doğrulaması çok kolaylaşmaktadır. Yönetici düzeyinde yapılan bir seçime bağlı olarak, kullanıcı Webex platformunda depolanan bir kullanıcı adı ve parola ile kimlik doğrulaması yapabilirken, başka bir kimlik sağlayıcısı üzerinden de kimlik doğrulaması yapabilmektedir. Bu doğrulamayı SAML 2.0 protokolü aracılığıyla yapmaktadır. Kullanıcıların var olan bir veri tabanındaki kimlikleri ile giriş yapıyor olmaları kullanıcı/şifre bazlı doğacak problemleri de minimuma indirmektedir.

Webex ayrıca, bu mekanizmayı destekleyen SAML v2 kimlik sağlayıcılarıyla entegre ederek Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) da sağlayabilmektedir.

Webex Directory Connector

Kullanıcıları bir kurumsal ortam eklemek ve temel hazırlığını kaldırmak, özellikle büyük kuruluşlarda erişimi yönetmek için çok önemlidir. Bu durumlarda, Webex Directory Connector kullanıcı bilgilerini saatlik, günlük veya haftalık olarak Webex Control Hub’a senkronize edebilir. Ayrıca, yöneticiler cihazları yönetmek ve toplantıların zamanlamasını iyileştirmek için kullanıcı profilleri ve oda cihazları gibi özellikleri senkronize edebilir. Örnek olarak Active Directory entegrasyonu ile Active Directory e eklenen veya silinen kullanıcılar otomatik olarak Webex Control Hub platformuna senkronize olur. Bu senkronizasyonun yapılabilmesi için Webex Direcroty Connector uygulamasının her bir domain için kurum içinde sunucu kaynağına kurulması gerekmektedir.

Cihaz ve Servis Yönetimi

Cihaz Yönetimi

Cisco Webex Control Hub, Cisco Webex kişisel ve oda cihazlarını etkinleştirmek için çok basit bir arayüz sağlamaktadır. Cihaz yerleştirme işlemi, 16 basamaklı bir etkinleştirme kodu veya Webex Control Hub'da oluşturulan bir QR kodu kullanılarak kolayca yapılabilir. Cihazlar sisteme eklendikten sonra, bir yönetici bu aygıtların ayrıntılarını ve durumlarını görebilir ve Webex Control Hub'dan seçilen yapılandırma ayarlarını güncelleyebilir, örneğin son kullanıcıların cihaz panelinden cihazın ayarlarını değiştirmesi engellenebilirken, cihazın uyku modu ayarları da güncellenebilir. Bir aygıtla ilgilenilmesi gereken herhangi bir sorun bulunduğunda (kablo problemi, ağ problemi veya güncelleme gibi), yönetici tüm bu sorunları Webex Control Hub ara yüzünden görüp müdahale edebilir. Ayrıca cihazların OS güncellemeleri yine platform üzerinden otomatik olarak yapılmaktadır. Tek yapılması gereken güncellemelerin yapılacağı saat aralığını seçmektir.

Hizmet Yönetimi, Global Ayarlar ve Şirketim Sayfası

Webex Control Hub, bir kuruluşun kaydolduğu tüm Webex hizmetlerinin yönetimi için bir arabirim sağlamaktadır. Yöneticinin Cisco Webex Hybrid Hizmetlerini kurmasına ve yönetmesine de olanak tanır. 


Örneğin, bir yönetici Hybrid Services bağlayıcılarını oluşturabilir ve bu bağlayıcılar için yazılım yükseltmeleri zamanlayabilir. Başlıca kullanılan Hybrid servisleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Webex Services Available from Control Hub

Service name

Administration capabilities

Cisco Webex Calling

Set up service, configure settings

Cisco Webex Teams

Set up service, configure settings

Cisco Webex Meetings

For new orders, set up service and configure settings; for existing sites administer specific settings via site linking

Cisco Webex Hybrid Call Service

Register or deregister connectors, view resources, schedule software upgrades, view service or resource errors, upload certificates, verify SIP domains, deactivate service

Cisco Webex Hybrid Calendar Service

Activate service with Google Calendar or Microsoft Exchange, register or deregister connectors, view resources, schedule software upgrades, view service or resource errors, deactivate service

Cisco Webex Video Mesh

Onboard or remove Hybrid Media servers, view resources, view service or resource errors, configure video quality for on-premises meetings, schedule upgrades, deactivate service

Cisco Webex Hybrid Data Security

Manage and store keys used for encrypting content and services that operate on generating search index hashes

Video Mesh

Cisco Webex Video Mesh, şirket içi ve bulut kaynaklarını birleştirerek kullanıcılarınızın yüksek kaliteli ses, video ve içerikten yararlanmasını sağlayan devrim niteliğinde bir özelliktir.

Cisco Webex toplantı hizmetini yalnızca buluttan değil, aynı zamanda şirket içi altyapınızı kullanarak da kullanabiliyorsunuz. Bulutun sunduğu yeni işlevlerin basitliği, esnekliği ve hızlı yinelemesiyle şirket içi video kalitesini elde etmiş olursunuz. Yani Video Mesh servisi ile kurum içindeki görüşmeler bulut’a çıkmadan şirket içinde yapılabilmektedir.

 

Cisco Webex Video Mesh'in Avantajları:

● Kalite ve gizlilik: Yerel (local) medya işleme, ses, video ve veri paylaşımının kalitesini artırır ve Internet bant genişliği tüketimini azaltır.

●Basitleştirilmiş kaynak planlaması: Kullanıcılar bulutta veya şirket içi çağrı kontrolüne kayıtlı cihazlardan veya uygulamalardan katılmalarına bakılmaksızın tek bir kesintisiz toplantı deneyimi yaşarlar.

● Azaltılmış işletim yükü: Cisco Webex Video Mesh, işletme yükü olmadan şirket içi toplantılara olanak tanır. Tüm Cisco Webex toplantıları dağıtım türlerinde tek bir yönetim sistemi sunar. Ayrıca, bulutta olduğu gibi otomatik yazılım güncellemesi ile operasyonel maliyetleri düşürmektedir. Video mesh server’ın yazılım güncellemeleri belirlenen saat de otomatik olarak yapılır.

Nasıl Çalışıyor?

Cisco Webex Video Mesh, bir Cisco UCS sunucusu üzerinde çalışabiliyorken ayrıca var olan sanal kaynakların üzerine de kurulabilir ve Webex Control Hub üzerinden yönetilir. Ağınıza yüklendikten sonra, Video Mesh Node buluttaki Cisco Webex servisi ile iletişim kurar ve Cisco Webex servisine veya Cisco Unified CM'ye kayıtlı cihazlar tarafından kullanılabilir.

Bir toplantıya katılırken, cihazlar toplantı için en uygun Video Mesh Node bulmak için buluttaki Cisco Webex ile iletişim kurar. Ardından medya (ses, video, içerik) işlenmek üzere Video Mesh Node’a gönderilir. Bu, kurumsal ağdaki tek bir node veya toplantıyı oluşturmak için birlikte konumlandırılmış birden çok node olabilir. Her iki durumda da, kullanıcı deneyimi tamamen aynıdır.

Destekleyen Cihazlar

Aşağıdaki kullanıcılar eğer şirket içinde ise Video Mesh Node üzerinden toplantıya katılırlar:

● Cisco Webex Teams uygulaması, Cisco Webex video odası ve masa cihazları ve Cisco Webex Kartı

● Cisco Unified CM ve VCS / EXP-C kayıtlı Cisco ve 3. taraf standartlara dayalı SIP uç noktaları ve standartlara dayalı SIP istemcileri 

Aşağıdaki cihazlarda toplantıya katılan kullanıcılar, şirket içinde olsalar bile buluta yönlendirilmektedir:

● Cisco Webex Toplantıları uygulaması

● Skype Kurumsal

● Herhangi bir standart tabanlı SIP / H.323 uç noktası 

Analitik

Cisco Webex Control Hub Analytics, gelişmiş analiz özelliklerini desteklemekte olup Webex Control Hub'ın bir parçası olarak entegre edilmiştir. Dolayısıyla analitik özellikleri için farklı yatırımlar yapmaya gerek olmamaktadır. Kurum genelinde farklı hizmetlerin nasıl kullanıldığını anlayabilir ve verimlilik kazanımlarını en üst düzeye çıkarmak için benimsenmeyi etkin bir şekilde artırabilmektedir. Yöneticiler, proaktif yönetimin bir parçası olarak kaynak kullanımını optimize etmek için kapasite ve performansı izleyebilir. Yöneticiler veya BT yardım masası personelleri olası problemlerin çözümünde analitik özelliklerini sıkla kullanmaktadırlar.

Son 90 güne ait geçmiş verilere erişime olanak sağlanmaktadır. Veriler toplanır ve birden çok raporda sunulur. Yöneticiler bu raporlara Webex Control Hub içinden istedikleri zaman erişebilir.



Tüm toplantılar için katılımcıların durumları, video ve ses görüşmeleri için performans değerleri aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi detaylı bir şekilde raporlanabilmektedir. 

Webex Meeting

Cisco Webex Meeting kurum içi ve dışı için kolay ve modern bir video konferans uygulamasıdır. Kullanıcılar nerede olursa olsun ister mobil cihazlarından, ister bilgisayarlarından ve isterlerse de video cihazlarından bu görüşmelere katılabilmektedirler. Kullanıcılar toplantılarını planlayabilir veya sürekli açık olan kişisel toplantı odalarını anlık olarak basit bir şekilde kullanabilirler. 

Sektör lideri video

Çok akışlı HD video ile nasıl çalışmak istediğinizi ve toplantıda kimi görmek istediğinizi özelleştirebilirsiniz. Gerçekçi deneyimler için Cisco’nun ödüllü video odası ve masa cihazlarını Webex toplantınıza ekleyebilir. Hareket halindeyken bile mobil olarak toplantılarınıza katılabilirsiniz.


Özelleştirilebilir Düzenler (layout)

Etkin konuşmacı artı yedi katılımcı dahil düzen seçenekleriyle toplantınızı nasıl görüntülemek istediğinizi özelleştirebilirsiniz. Tek seferde en fazla 25 video akışı için eşit boyutlu pencereler gösteren bir ızgara görünümüne geçme özelliğine sahip tam ekran bir video düzeni seçebilirsiniz. Toplantı tercihinize bağlı olarak içerik paylaşımınız ve videonuz arasında geçiş yapabilirsiniz. İstediğiniz katılımcıya odaklanabilmeniz ve tepkilerini görebilmeniz için videoları tek tek kilitleyin ve sabitleyin. Bir toplantı sırasında katılımcılarla özel veya herkese açık olarak sohbet edebilir ve gerçek zamanlı anketler düzenleyebilirsiniz.


Personal Rooms

Kendi kalıcı kişisel odanızda iletişim kurmak istediğiniz kişilerle daha da hızlı buluşabilirsiniz (Şekil 3). Kişisel oda sayesinde önceden program yapıp veya odanızı açık bırakıp, kilitleyip ve lobinizde bekleyen kişileri kolayca kabul edebilirsiniz. Toplantınıza katılamıyorsanız, toplantıyı başlatmak ve kişisel odanızda çalıştırmak için alternatif bir toplantı sahibi seçebilirsiniz.

Belge, uygulama ve ekran paylaşımı

Bir uygulamayı veya tüm ekranınızı uzaktaki katılımcılarla gerçek zamanlı olarak paylaşabilirsiniz (Şekil 3). Katılımcılar kontrolü ele geçirebilir ve içeriği paylaşabilir veya sizinkilere ek açıklama ekleyebilir. Hareket halindeyken, içeriğinizi veya ekranınızı tarayıcınızdan, Android cihazlarınızdan veya iPhone veya iPad'inizden paylaşabilirsiniz.


Basit, hızlı birleştirme ve planlama deneyimleri

İndirmeye veya eklentiye gerek yok, kablolar, kodlar veya entegrasyonlarla arama veya uğraşmak yok. Cisco video odası cihazlarında bile basılacak tek bir düğme. Masaüstü, mobil, tarayıcı, üçüncü taraf standartlara dayalı oda cihazları, hatta Skype Kurumsal dahil olmak üzere istediğiniz herhangi bir cihazdan katılabilirsiniz. Nasıl katılırsanız katılın tutarlı bir toplantı deneyimi yaşarsınız. Aynı şekilde Mobil cihazlarınızda bile bugün piyasadaki en basit planlama deneyimini yaşayabilirsiniz. Toplantılarınıza en hızlı şekilde giriş yapmak için doğrudan masaüstünüzden programlayın ve katılın. Toplantınızı aramak zorunda kalmadan doğrudan video cihazınızda içerik paylaşın

Webex Teams

Webex Cloud ürün ailesinin mesajlaşma ürünüdür. Özellikle takım çalışmaları için kullanımı çok kolay ve basit olan Webex Teams ile mesajlaşma dışında aynı zamanda dosya paylaşımı, videolu görüşme ve ekran paylaşımı gibi özelliklerde gelmektedir. Webex Teams kullanan herkes bir düğmeye dokunarak basit bir şekilde toplantı başlatabilir. Mobile seçeneği ile de mesajlarınızı kaçırmadan takım çalışmalarına katılabilirsiniz.

 

Webex Teams de takım çalışmaları için alanlar (spaces) kullanılır. Bir alanda dosya paylaşımı ve ekran paylaşımı hızlı ve basittir. Ayrıca beyaz tahta özelliği (White board) ile de hızlıca çizim yapıp karşınızdakine anlatmak istediklerinizi çizerek gönderebilirsiniz. Eğer kullandığınız video cihazlarının da beyaz tahta özelliği varsa bu cihazlardan bu çizimler değiştirilebilir veya ilaveler yapılabilir. Böylelikle karşılıklı interaktif bir iletişim sağlanmış olur.


Cisco Webex Teams basit, güvenli ve projenin başından sonuna kadar bütünlüğü sağlayan, insanların bir arada çalışmasına imkan veren, başka sistemlerle entegrasyon için (API) açık servislere sahiptir.

 Uçtan uca şifreleme

Mesajlarınız, dosyalarınız ve beyaz tahta çizimleriniz doğrudan cihazınızdan alıcıların cihazlarına kadar tamamen şifrelenir. Ek kontrol için, müşteriler kendi şifreleme anahtarlarını yerinde yönetebilir.

Kullanıcıların cihazlarını koruyun

Yöneticiler, kurumsal veya kişisel cihazları PIN kilidi ve bir cihaz kaybolduğunda verileri silme gibi kontrollerle yönetebilmektedir.

Paylaşım kontrolü sağlayın

Alanları daha özel tutmak için alan(space) yöneticisi alanları kilitleyebilir ve sadece istediği kişileri ekleyebilir. Webex Teams, şirket dışındaki diğer kişilerle çalışırken bile hassas bilgileri korumak veya hatta şirket veri politikalarını korumak için ve kullanıcıların dosya paylaşımını engellemek için Cisco Cloudlock ile Veri Kaybını Önleme (DLP) araçlarıyla entegre olabilmektedir.

Webex müşteri deneyimleri için lutfen tıklayınız